2013

Wonen & Dromen in De Pijp
In 2013 stonden de activiteiten van Cultuur Cluster Asscher in het teken van Ontdek Berlage, een overkoepelende cultuurmanifestatie geïnitieerd vanuit Stadsdeel Zuid. Rond het thema Wonen & Dromen in De Pijp belichtte CCA de viering van 100 jaar Plan Zuid van Berlage vanuit de uniciteit van De Nieuwe Pijp en de beleving van de bewoners en gebruikers. Als aftrap organiseerde CCA voor partners, makers, docenten, en andere betrokkenen in juli een avond in De Dageraad waar historicus Maarten Jan Hoekstra een lezing hield over de visie en plannen van Berlage op Plan Zuid en in het bijzonder die voor De Nieuwe Pijp. Vanuit deze avond werd de groep geïnspireerd om met de thema’s architectuur, (sociale) woningbouw en woonbeleving aan de slag te gaan. In afzonderlijke projecten is hier invulling aangegeven.

Steenklank
In opdracht van CCA maakte Soundtrackcity een unieke geluidswandeling door De Nieuwe Pijp langs bijzondere huizen van De Amsterdamse School. Het uitgangspunt was de wandelaar/bezoeker de buurt met andere ogen én oren te laten ervaren. Geen reguliere architectonische audiotour, maar een zintuigelijke tocht door de buurt. De wandeling start bij Bezoekerscentrum De Dageraad.

Droomhuizen
Leerlingen van de IVKO en jongeren van Combiwel maakten onder leiding van beeldend kunstenaar Anne Grijmans een fictieve stadsplattegrond en ontwierpen maquettes van (droom)woonhuizen en gebouwen met een poëtische inslag en veel vrijheid voor de eigen fantasie. Het resultaat was in OBA Cinétol te zien.

1467369_669888996368641_26193292_n

Luisteren naar Amsterdam Zuid
Als spin-off van de geluidswandeling Steenklank heeft Soundtrackcity samen met bewoners het ‘geluidslandschap’ van Amsterdam Zuid verkend en in kaart gebracht. De resultaten van deze verkenningstochten zijn bijzondere, persoonlijke en tegelijkertijd zeer herkenbare geluidservaringen. In OBA Cinétol hing een plattegrond van De Pijp waaraan de wijkgeluiden gekoppeld waren. Bezoekers konden op een computer in de bibliotheek de geluiden zelf aanklikken op een interactieve kaart en beluisteren met koptelefoons.

Feestelijke opening
Op 15 november 2013 vond in de theaterzaal van de IVKO de feestelijke opening van Wonen & Dromen in De Pijp plaats. Tijdens deze middag werden de deel-projecten Droomhuizen, Luisteren naar Amsterdam Zuid en Steenklank gepresenteerd en was er een trailer van Mijn Buurt Mijn Stad te zien. Ook zijn docenten en leerlingen van diverse kunstklassen van de IVKO met het thema aan de slag gegaan met als resultaat o.a. een danschoreografie van de dansklas.

1451567_669888253035382_537530372_n