2015

De Pijp in Oorlog
De Pijp in Oorlog is de eerste eigen voorstelling van Ostade A’dam en is de theatrale bewerking van het boek Oorlog in Mijn Buurt – De Pijp van journalist Minka Bos. In dit boek zijn verhalen van buurtbewoners over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog verzameld. Het script werd geschreven door Mark Walraven en de regie was in handen van Monique Masselink. Op 3 en 4 mei stonden er meerdere generaties op het podium en werd het ‘toen’ eventjes voelbaar in het ‘nu’.

11012497_940048162686055_9151367392974323246_o


Ruwe Diamant Festival
Op zaterdag 26 september 2015 werd voor het eerst het Ruwe Diamant Festival georganiseerd door Broedplaats Cinetol. Het festival vond plaats tijdens 24H ZUID, waarin instellingen en locaties een etmaal lang met opvallende programmering laten zien wat Zuid te bieden heeft voor bezoekers uit de stad. In het teken stonden de opkomende artiesten, de zogenaamde ruwe diamanten en vernieuwende jonge makers. Van muziek tot poëzie, theater tot film, performance tot culinaire vondsten; er was van alles voor de bezoeker te ontdekken.

ruwediamantfestival


Kroniek Cinétol
Midden 2015 werd er gestart met het jubileumproject Kroniek Cinétol over het huidige gebouw van de Openbare Bibliotheek Amsterdam in de Tolstraat. Het gebouw werd in 1926 ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt in de stijl van het Nieuwe Bouwen en kent een rijke geschiedenis aan functies: van theosofische tempel tot theater, synagoge, bioscoop en nu bibliotheek. In 2016 bestaat het gebouw negentig jaar en de bibliotheek dertig jaar. Aanleiding voor Cultuur Cluster Asscher om zowel in 2015 als 2016 meerdere activiteiten met verschillende partners rondom deze jubilea te organiseren.

headerimageCCA

Historische overzichtstentoonstelling
Samen met historicus Ton Heijdra van Museum Het Schip maakte Cultuur Cluster Asscher de historische overzichtstentoonstelling Kroniek Cinétol. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar het ontstaan van De Pijp en vertelt het verhaal van een uniek gebouw met een bewogen geschiedenis. De opening vond plaats tijdens Open Monumentendag op zondag 13 september. Tevens verscheen de gelijknamige publicatie Kroniek Cinétol, een historisch overzicht.

182673.TIF

De Verhalenmuur
Via een ‘Verhalenmuur’ in OBA Cinétol werden bezoekers van de bibliotheek en de tentoonstelling uitgenodigd hun persoonlijke verhaal of binding met het gebouw achter te laten. Deze verhalen werden gebruikt in een vervolgproject in 2016. 

Wandeling De Diamanten van Zuid 
Bezoekerscentrum De Dageraad / Museum Het Schip, samenwerkende partners in het project, organiseerde een architectuurwandeling in De Pijp langs o.a. het Cinétol-gebouw en de tentoonstelling. Alle architectuurstijlen van Nederland zijn in De Pijp te vinden. De wandeling, onder leiding van Ton Heijdra, leidt langs fraaie voorbeelden van De Amsterdamse School, Art Nouveau, Classicisme, Berlagiaans rationalisme, polderbebouwing, 19de eeuwse revolutiebouw en Het Nieuwe Bouwen.