2016

Kroniek Cinétol (vervolg 2015)

Community Cinétol
In navolging van de historische overzichtstentoonstelling Kroniek Cinétol zijn schrijver Denise Schreuder en publiekshistoricus Hanneke van Kessel op zoek gegaan naar verhalen van regelmatige passanten, bezoekers en gebruikers van het Cinétol-complex. Deze verhalen zijn verzameld in de publicatie Community Cinétol, verhalen en herinneringen uit negentig jaar geschiedenis en vormden de basis voor een theatrale lezing met muzikale begeleiding die samen met betrokkenen en buurtbewoners werd opgevoerd tijdens het jubileumweekend.

Cinetol_Frans Bromet_Feb 2016_PT_MG_1049 (1)

“Hier in Cinétol is de Nederlandse speelfilmcultuur mede begonnen” – Frans Bromet

Lezingenserie Kroniek Cinétol
In samenwerking met Theosofische Vereniging Nederland organiseerde OBA Cinétol een reeks van 8 lezingen over theosofie, kunst en het gebouw.

Jubileumweekend en theatrale lezing Community Cinétol
Op 15 en 16 april 2016 werd het jubileumproject Kroniek Cinétol feestelijk afgesloten met een jubileumweekend. De IVKO organiseerde een happening in de stijl van de jaren zestig en zeventig, in Broedplaats Cinetol was er een bioscoopavond en diverse instellingen, waaronder Natuurtuin Cinetol, hielden Open Huis. Op zaterdag 16 april werd de theatrale lezing Community Cinétol opgevoerd in OBA Cinétol en werd de gelijknamige publicatie gepresenteerd aan het publiek.

Een groep van buurtbewoners en betrokkenen las samen met zangeres Karima el Fillali een selectie verhalen voor uit de publicatie Community Cinétol. Hierin zijn de persoonlijke verhalen en herinneringen verzameld van gebruikers, bezoekers, buren of regelmatige passanten in het negentigjarige bestaan van het Cinétol-gebouw, het complex en de buurt eromheen. De vertelling van circa 45 minuten ging in 10 scènes, afgewisseld met zang en muziek, chronologisch door de tijd heen van 1926 tot en met 2016.

037 Cinetol

Speciaal voor Open Monumentendag 2016 was Community Cinétol nog twee keer te zien in OBA Cinétol in september!


Klas in Oorlog
Na het succes van De Pijp in Oorlog produceerde Ostade A’dam in 2016 opnieuw een eigen voorstelling. In Klas in Oorlog vertellen kinderen (11-13 jaar) hun verhalen en gevoelens over oorlog en vrede. De voorstelling is geïnspireerd op het leven en het poesiealbum van Alida Lopes Dias, een meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Joodse Herman Elte school, de huidige 3de Daltonschool, zat. Het script werd geschreven door Claudia Carli en de regie was in handen van Tim van den Heuvel.

13076643_1168678316497995_8308960189235336748_n