2017

Avonden-A5-voorkant

70 jaar De Avonden debuutroman van Gerard Reve geschreven in de Diamantbuurt

Het is precies 70 jaar geleden dat De Avonden -de debuutroman van Gerard Reve- verscheen in november 1947. Hij schreef dit winterverhaalop 24-jarige leeftijd in de Diamantbuurt waar hij aan de Jozef Israëlskade woonde. Het verhaal beslaat tien troosteloze dagen uit het leven van de jonge kantoorklerk Frits van Egters.

Het jubileum van het bekende boek is aanleiding voor Cultuur Cluster Asscher, OBA en organisaties uit De Pijp om dit samen te vieren met de buurt waar de jonge Reve De Avonden schreef. Op 15 en 16 december 2017 vindt er in OBA en Broedplaats Cinétol een speciaal programma plaats over het boek, de schrijver, de thema’s en tijdsgeest van de naoorlogse jaren. Wat is de beleving van de verschillende generaties 70 jaar later?

PROGRAMMA – DE AVONDEN 70 JAAR

OBA Cinétol en Broedplaats Cinetol – vrijdag 15 en zaterdag 16 december 2017
Buurtbewoners en Amsterdammers kunnen meedoen met een Voorlees estafette in een speciale De Avonden videobooth in de bibliotheek. Ze leveren hiermee een bijdrage aan de uitdaging het volledige boek samen voor te lezen.
In OBA Cinétol is een Reve expositie te zien die is samengesteld uit de speciale collectie van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en kunstwerken van IVKO leerlingen.
Op vrijdagmiddag 15 december is de live uitzending van RadioLab bij te wonen, samengesteld door jongeren rond het boek en het thema sociaal isolement.

Op zaterdagmiddag 16 december wordt de speelfilm De Avonden in de zaal van Broedplaats Cinetol vertoond, gevolgd door een Q&A met de regisseur. Daarna vindt in de bibliotheek een literaire talkshow plaats o.l.v. Anton de Goede, presentator VPRO De Avonden, over de omzetting van het boek naar een andere kunstvorm. Gasten zijn filmmaker Rudolf van den Berg, theatermaker Léon van der Sanden en striptekenaar Dick Matena.

Soundtrackcity organiseert een geluidsproject voor bewoners en in de naastgelegen Tolbar staat deze dagen een Avonden dagschotel op het menu. 

Vrijdag 15 december
start Reve expositie en Voorlees estafette in videobooth – OBA
10.00 Schoolproject IVKO-school – OBA
15:00 – 16:00 Live uitzending RadioLab – Broedplaats Cinetol
Vanaf 18.00 Avonden dagschotel – Tolbar
Zaterdag 16 december
11.00 – 17.00 Reve expositie en Voorlees estafette in videobooth – OBA
13.00 – 15.30 Film De Avonden & Q&A – zaal Broedplaats Cinetol*
15.45 Opening – 70 jaar De Avonden – OBA
16.00- 17.30 Literaire talkshow – OBA
17.00 – 18.00 Borrel met spruitjeshapjes – OBA
Vanaf 18.00 Avonden dagschotel – Tolbar
De Reve expositie is tot 15 januari 2018 te zien in OBA Cinetol tijdens de reguliere openingstijden. De Voorlees estafette in de videobooth is in deze periode iedere vrijdag en zaterdag geopend van 11.00-13.00. U kunt dan meedoen aan de voorlees estafette. 

Het programma in OBA Cinétol is gratis toegankelijk.

*De film De Avonden in Broedplaats Cinetol heeft een entreeprijs van een riks; € 2,50

OBA CINÉTOL – Tolstraat 160, Amsterdam
BROEDPLAATS CINETOL & TOLBAR -Tolstraat 182, Amsterdam
Meer informatie: www.cultuurclusterasscher.nl

 

Een gezamenlijk programma van de partners van Cultuur Cluster Asscher: Openbare Bibliotheek Amsterdam, IVKO-School, Broedplaats Cinetol en RadioLab, Soundtrackcity en Academisch Media Onderwijs DIA.
Mede mogelijk gemaakt Prins Bernhard Cultuurfonds en Gemeente Amsterdam / Stadsdeel Zuid.